AKTUELNO

Na sastanku EU na nivou ministara, Francuska je stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom navodeći da za to još nema uslova.

Severna Makedonija i Albanija moraju još da čekaju na početak pregovora o pristupanju EU. Na sastanku ministara EU u Luksemburgu, Francuska, Holandija i Danska blokirale su odluku EU u korist dve balkanske države, obrazlažući to sumnjama u napredak reformi.

Osim toga, vlada u Parizu je pozvala na temeljnu reformu procesa pristupanja EU, kao uslov za pristanak na buduće razgovore sa zemljama koje žele u EU. Za razliku od Holandije i Danske, Francuska nije htela da pristane ni na početak razgovora sa Severnom Makedonijom.

Politički analitičar iz Skoplja Toni Naumovski ističe da je siguran da se narod Severne Makedonije radovao ovoj vesti.

Foto: TvPink Printscreen

-Već više godina, decenija, praktično, sve ono što EU ima kao viziju, kao realan plan i kao realnu politiku ka Makedoniji je u suprotnosti sa našim državnim i nacionalnim interesima – ocenio je Naumovski za emisiju Pravac.

Kako ocenjuje, nije preterano reći da je EU "uništila“ koncept Makedonije kao države.

-Ona je praktično uništila nadu našeg naroda da ima svoju suverenu državu i da bude jedna od demokratskih država na Balkanu i uopšte u Evropi - ističe on.

-Praktično, od 2001. godine, od onog rata kada su nas napali UČK teroristi, sa KiM i onda iz Makedonije i nametanje Ohridskog sporazuma - tada je, lično meni, priča o EU, samo jedna tamna strana istorije Evrope – ocenjuje Naumovski.

-Ta njihova vizija za Makedoniju, do 2001. godine je bila, možda dobra, međutim tim sporazumom, a onda i nametanjem takozvane teritorijalne reorganizacije lokalne samouprave, kada su napravili mapu u Makedoniji, proširili neke granice, kako bi omogućili albansku ekspanziju, kao i sa Prespanskim sporazumom sa kojim su nam ukrali istoriju, faktički su uništili nacionalni i istorijski identitet našeg naroda - smatra on.

-Tiranska platforma u kojoj piše da su Srbi i Makedonci genocidni narod, je takođe, indirektno ili direktno delo EU, i sad ovo što su nam uradili je dobra stvar jer su razbili iluziju kod mnogih u Makedoniji. Makron je jasno i glasno rekao da je pitanje li će EU treba proširenje i mislim da će EU sada staviti gvozdenu zavesu za našu zemlju - dodaje on.

Prof. dr Janko Bačev, predsednik stranke Jedinstvena Makedonija kaže da u Severnoj Makedoniji postoji „marionetska“ vlast, koja je tu mimo volje birača.

Foto: TvPink Printscreen

-Verujem da će na narednim izborima pasti ta vlada – ističe on i dodaje da je Prespanski dogovor (dogovor sa Grčkom oko promene imena) ništavan dogovor po međunarodnom pravu.

-Mi smo prošle godine imali referendum na kom je bilo pitanje da li narod želi da se promeni ime države i da postanemo članica EU i narod je rekao – ne. Na referendumu mi smo pozvali na bojkot, nije uspeo, izlaznost je bila mala i referundum je bio neuspešan -dodaje on i dodao da je Zaevova „izmišljotina“ da je to neobavezan referendum bio, jer to Ustav te zemlje ne podržava.

Kako kaže, vrh stranke Jedinstvena Makedonija bio je na sastanku u maju sa ambasadorom Francuske u Skoplju i da su znali već ishod u to vreme.

-Makron je jasno rekao da zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nemaju šta da traže i to je za nas odlična vest – dodaje on.

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada ističe da je odgovor na pitanje čemu mogu da se nadaju ostale zemlje regiona koje nisu u EU, a imaju nameru da idu u EU dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa Zaevim i Edijem Ramom pre nekoliko nedelja.

-Potisana je deklaracija u Novom Sadu gde su na neki način sve tri države konstatovale da su zaustavljene na putu evropskih integracija - podseća Karanović.

-To znači da, mi sami na Balkanu treba da pokušamo da dovedemo Evropu kod nas u smislu afirmacije evropskih vrednosti. Do formalnog članstva mi u ovom trenutku ne možemo da dođemo, ne zato što mi to ne želimo, međutim, sama EU je ovom odlukom je kazala da taj put mora biti usporen - zaključuje on.

#EU

#severna makedonija

'